Geschiedenis Afdrukken E-mail

Deze buitengewoon vlekkeloze Volkswagen Spijlbus Kombi is eigendom van uw locale afhaalchinees in het pittoreske Oost-Souburg. Gevonden via het medium Internet, zich al enkele jaren schuilhoudend in het gemoedelijke Leeuwarden. Als fanatiek lid van de stichting “Red de Spijlbus” heb ik mij dan ook per direct opgeofferd om een actie op touw te zetten om dit exemplaar te redden.

Op 20 oktober 2001 waren alle voorbereidingen gereed en was de spectaculaire reddingsactie een feit. Belangeloos en met gevaar voor eigen leven, begonnen wij aan de lange reis richting Friesland. Tijdens de eerste kennismaking begon ik ernstig te twijfelen of het niet verstandiger zou zijn, om deze bus snel en pijnloos een enkeltje naar de bussen hemel te bezorgen.

Helaas (gedenk de plicht jegens de stichting) was dit geen optie. Kort na de middag werd het losgeld overhandigd, waarna we haar met man en macht op de autoambulance geduwd hebben. Bedenk nu maar eens hoe je een bus zonder functionerende handrem gaat vastzetten op de autoambulance. Na zeven vruchteloze pogingen bij alle doe-het-zelf zaken in en om Leeuwarden hadden we eindelijk het Friese woord ontdekt voor spanband. Waarna we alsnog met vier sleepkabels de deur uit gingen :-s

Nadat we hem zorgvuldig hadden vastgeketend aan de autoambulance, waren we gereed om verder te gaan met onze tien provinciën tocht en hem te verwelkomen in zijn nieuwe onderkomen. Natuurlijk wil ik niet meteen gaan opscheppen, maar aangezien het tempo niet zo hoog lag op de snelweg, durf ik wel te claimen dat we ondertussen kunnen bepalen uit welke provincie mensen  komen aan de hand van hun knipperlichtgebruik...

Uit nader onderzoek is gebleken dat Hazel Armstrong een originele, Nederlandse spijlbus is afkomstig van het Waddeneiland Texel. Na telefonisch contact met de dealer waar de bus vandaan is gekomen, is gebleken dat De Texelse Autocentrale in Den Burg de bus 1964 nieuw verkocht heeft aan Dhr. De Wit, die hem gebruikte in het boerenbedrijf. Na een ernstig ongeluk is de bus als sloopauto verkocht en naar het vaste land gebracht. Daar is hij jaren doorverkocht zonder dat er ooit serieus aan een restauratie begonnen is. Op kenteken ben ik dus gek genoeg de tweede eigenaar!

 
< Vorige   Volgende >