Achteras Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Assen

Tijdens het los maken van de achteras komt er nog heel wat mee waar je eigenlijk helemaal geen rekening mee zou houden (mist je er ook geen verstand van hebt natuurlijk). Zo kom je dan ook nog voor menigeen verrassing te staan. Om de as goed te kunnen behandelen is het waarschijnlijk het handigst om de pendel assen inclusief versnellingsbak onder het voertuig vandaan te halen. Schrik niet, dit is relatief snel en eenvoudig te doen, zolang aandacht wordt besteed aan de volgende punten:

  1. Verwijder de bumper.
  2. Demonteer de motor.
  3. Maak de slangen los van de remvloeistof.
  4. Denk aan de schokbrekers.
  5. Haak de kabels van de handrem los en trek het geheel eruit; richting de achterzijde.

De rubberen bescherming, waar het laatste gedeelte van de remkabel doorgaat, zit  in de achterplaat van de trommelrem gestoken en kan er op natuurlijke wijze uit. Een bescheiden dosis kruipolie kan ook hier géén kwaad.

Nu je overal lekker makkelijk bij kunt, is het zaak om eerst de olie er uit te laten lopen. Let op, doe het nu en ga niet de boel openmaken voordat de laatste druppel er uit is... want dit spul is echt 'your worst nightmare'. Laten we zeggen dat ik uit ervaring spreek. Onder de versnellingsbak zitten 2! grote inbus-bouten; mocht je niet over zo'n grote inbussleutel beschikken, dan  is een bout met een vast gelaste moer ook een prima hulpstuk ;-) In de reductiekasten zit ook nog een bijzonder aangename hoeveelheid olie en ook deze hebben aan de onderzijde dezelfde bouten (de bovenste zijn uiteraard om te vullen).

Nu de olie eruit is kan de versnellingsbak onder de bus vandaan gehaald worden: Draai de bouten los waarmee de reductiekasten (tandwielkast aan de achterzijde van de trommelremmen) aan de springplaten zitten. Verwijder ook alle bouten waarmee de versnellingsbak vast zit aan het chassis (2 grote bouten achter en 2 voor bij het verbindingsstuk van de schakelstang). Wat op zich ook niet onhandig is, is om de schakelstang los te schroeven van de versnellingsbak; mits je dit voor elkaar krijgt... dat scheelt absoluut enkele metertjes bij het uitrijden van de versnellingsbak en assen :-) Zorg er in ieder geval voor dat de versnellingsbak en assen goed ondersteund zijn voordat je de laatste bouten los draait.

Het scheiden van de pendelassen  en versnellingsbak vergt ook weer wat creativiteit. Maak heel de remmerij los; wanneer de remcilinders en remschoenen eraf zijn, kun je de afdichting rond je as loshalen (4 bouten). Als alles goed is gegaan resulteert dit in een losse plaat en kun je deze nu van de as af trekken. De reductie helften zitten met ongeveer 7 boutjes aan elkaar vast, zodra je deze hebt los gedraaid, kun je de buitenste helft loshalen. Gebruik een pullytrekker om het kogellager van de as af te trekken. Verwijder eerst het klemmetje aan het uiteinde van de as! Wanneer het lager en het tandwiel van de as af zijn, kan het complete omhulsel met reductiehelft van de as af worden geschoven.

Nu alles gedemonteerd is, is het gelijk een mooie gelegenheid om die roestige assen eens onder handen te nemen. In mijn geval heb ik de as gewoon aan de halve reductiekast laten zitten, dit i.v.m. het gebrek aan middelen om dit op christelijke wijze uit elkaar te krijgen én weer in elkaar te zetten. Om dit op te lossen is de open reductiehelft afgeplakt om hem vervolgens in zijn geheel in de zandstraalkabine te plaatsen. Enkele primers en laklagen later, is het resultaat zeker de moeite waard.

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
Volgende >