Deluxe deurpanelen Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Interieur

Wat hebben we nodig?

 • 3 mm triplex (hardboard ook prima)
 • Decoupeerzaag (uitzagen van het triplex)
 • Bizon contactlijm (een potje is véél te weinig)
 • Verdunner (om de lijm mee te verdunnen)
 • Lege terpentine of wasbenzine jerrycan
 • Stofkap (alhoewel, zonder is het veel leuker...)
 • Nieuw kunstleer (kies een kleurtje van je gading)
 • Oude lap kunstleer (tussenlaag bij lijmen)
 • Ventilator (huis, tuin & keuken...)
 • Brede kwast +/- 10 cm (lijm smeren)

Belangrijk is dat er een kwast wordt gebruikt met een houten handvat en een metalen bevestiging van het haar. (geen wegwerpkwasten dus!!) Plastic lost namelijk op in de contactlijm... :-o Het handig om een stuk van het haar af te knippen; ongeveer de helft. Hierdoor wordt de kwast minder slap en dat vergemakkelijkt het lijmen aanzienlijk.

Knip al het vinyl iets ruimer uit dan het paneel; ongeveer 4 cm aan ieder kant. Straks worden deze flappen om de randen heen gevouwen. Het is veel mooier en zorgt er gelijk voor dat de panelen niet rammelen als ze in de deuren hangen. Spreid alle stukken kunstleer uit en breng grondig lijm aan op alle te lijmen vlakken. Maak je niet druk over lijm op de buitenkant van het leer, contactlijm kun je namelijk zo weer weg wrijven. Laat de lijm met behulp van een ventilator 5 tot 10 minuten drogen. Breng vervolgens de tweede laag lijm aan. Één laag is niet voldoende om te lijmen, het kunstleer 'zuigt' namelijk heel veel lijm op bij de eerste ronde. Laat alles na de tweede laag weer 5 tot 10 minuten drogen.
Trek van te voren strepen over de deurpanelen waar de verschillende kleuren aansluiten. Leg het oude stuk kunstleer op het met lijm besmeerde deurpaneel ongeveer 1 cm vanaf de lijn die je hebt getrokken. Je zal merken dat het leer niet vast blijft plakken. Dat komt omdat contactlijm alleen hecht aan... juist: contactlijm.

Leg nu voorzichtig de eerste kleur op de 'tussenlap' en schuif voorzichtig de eerste kleur tegen de lijn aan op het deurpaneel. Er is dus maar één cm waar hij kan hechten! Trek nu stukje bij beetje de tussenlap onder de eerste kleur vandaan, terwijl je deze steeds vanuit het midden vast blijft wrijven. Na de bovenste kan de middelste er tegenaan gelegd worden, en zo verder.

Nadat alle stukken op het deurpaneel zijn gelijmd moeten de randen nog omgevouwen worden. Hier komt weer wat lijm bij kijken. Smeer de lijm ongeveer 5 cm vanaf de randen op het paneel. Let ook goed op de randen: zet de kwast schuin in de rand en smeer de lijm goed uit. Zo dun mogelijk, anders krijg je dikke klodders op de rand waardoor deze minder strak wordt. Wrijf langzaam vanuit het midden de rand om het paneel heen. De hoeken vergen wat meer oefening. Hier zul je een plooi in moeten leggen. Wel strak om de hoeken heen trekken zodat je er vanaf de buitenkant niets van ziet!

De afwerking:

Nu alle randen mooi omgevouwen zijn ziet het paneel er al aardig uit! We zijn echter nog niet klaar, de achterkant moet nog afgewerkt worden om ervoor te zorgen dat het paneel vlak in de deur rust (denk aan die plooien die je in de hoeken hebt gelegd!). Snij rondom het overtollige kunstleer weg zodat er zo'n 2 tot 3 cm overblijft op de achterzijde van het paneel.

De hoeken vergen wat extra aandacht; snij met een Stanleymes de plooien weg. Gebruik een aansteker om de overgebleven snede te 'hechten'. Het is het makkelijkste om dit in verticale stand te toen. Let op! Niet te lang verwarmen; het kunstleer smelt vrij snel en de contactlijm brand nogal graag :-o Verwarm de randjes even en druk ze met je duim samen.

Het begint er ondertussen al aardig op te lijken, maar er mist nog iets? Juist de chromen scheidingsstrips tussen de verschillende kleuren! Gelukkig bleek er nog ergens een setje in de buurt te zijn... Deze strips zijn gemakkelijk op maat te zagen en worden bevestigd met plastic clips.

De uiteinden van de chromen strip kunnen met wat oefening netjes rond worden geklopt, zodat het een mooi en afgewerkt geheel vormt. De gaten voor de klipjes moeten worden voorgeboord met een 4 mm boortje. Hierna kan de strip met behulp van de immer betrouwbare rubber hamer worden bevestigd.

Het resultaat is, al zeg ik het zelf... verbluffend. Wat een paar stukjes gesmolten glimmend erts al niet kunnen doen met je deuren! Het grootste voordeel van het zelf bekleden is absoluut dat alle kleuren in het interieur op elkaar afgestemd kunnen worden. Hierdoor vormen straks de stoelen en de deuren één mooi geheel :-)

Als afsluiter nog wat tips om je gereedschap in goede staat te houden:

 • Bewaar de kwast in een emmer met verdunner. Een houten paardenharen kwast behoort niet tot de goedkoopste kwasten. Op deze manier kan hij makkelijk enkele weken blijven staan zonder dat je eindigt met een enorme harde klomp 'kwast'. Dek de emmer af om ervoor te zorgen dat de verdunner niet al te snel verdampt, waardoor je je niet hoeft af te vragen waarom iedereen zo lollig is de afgelopen tijd...
 • De halve oude jerrycan is, zoals vast al is opgevallen, bedoelt om de lijm in te mengen met de verdunner. Bovendien is het lekker makkelijk om de kwast erin te steken ;-) Bijkomend voordeel is dat wanneer de lijm droog is, je dit er zo uit kan trekken. Contactlijm lijkt niet te hechten op het PVC waar de jerrycan van gemaakt is! Makkelijk en herbruikbaar!
Laatst geupdate op ( Wednesday 11 April 2012 )
 
Volgende >