Face on (deel 2) Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Lassen

De tijd is gekomen, om de voorzijde voor te bereiden op het geen waar we nu al ruim een jaar op wachten: het frontpaneel! Eerst word de binnenste onderrand vastgelast aan het chassis, zoveel mogelijk op plaatsen waar het origineel ook was verlast. Een goede roestwerende primer en een koper laag moeten haar weer veilig stellen voor enkele 10 tallen jaren roestwering.

Ook zou het prachtig geweest zijn wanneer ze 40 jaar geleden ietwat minder economisch met de carrosseriekit waren omgesprongen... Hier zijn we dan nu ook zeker niet zuinig mee geweest; alle naden en potentiële punten waar water kan blijven staan zijn dan ook goed onderhanden genomen!

Nu alle toekomstige dubbele delen goed zijn behandeld kan de buitenkant gepast worden, te beginnen met de onderkant. Al spoedig bedacht ik mij dat het best verstandig zou zijn om e.a. zoals de verwarmingsbuizen van te voren terug te zetten nu je er toch zo goed bij kan...

De onderkanten van de raamrandjes waren (uiteraard) ook helemaal naar hun grootje, deze moesten dan ook vervangen worden; na eerst het originele gedeelte grondig gezandstraald te hebben, stuk voor stuk de randjes (of wat er nog van over was) eruit geslepen en de vervangende stukken er in gelast.

Plaatsing nieuw frontpaneel
Nu alle voorbereidingen klaar zijn aan het voorpaneel mogen we er eindelijke weer één geheel van gaan maken. Bij een dergelijk nieuw frontpaneel, zijn de randjes al voorgevormd. En is het dus een kwestie van de randjes om de stijl heen slaan met behulp van een blok staal aan een houten steel, of in de volksmond ook wel 'hamer' genoemd.

Het originele gedeelte met de nieuwe raamrandjes wordt nu bovenop het front geplaatst zodat ze van boven weer weet dat ze onder leeft... Enig pas en meet werk is hier wel bij vereist, let op dat je ramen er straks nog in kunnen!

Alles lijkt hier natuurlijk enorm soepel en professioneel te verlopen, helaas, niets is minder waar: Ondanks dat je zou denken dat het een eitje is wanneer je met mooi nieuw spul werkt, bedenk je dan maar weer vlug. In mijn geval bleek dat het nieuwe front niet gelijk was aan de onderkant, meten onder de lampbollen leverde bijna 1,5 cm verschil op tussen links en rechts! Dit moest opgelost worden door het afslijpen van het voorgevormde randje en het maken van een opvulrand waarvan het model is opgenomen met een papieren mal. Bij louter toeval had ik nog een omvouwrandje liggen voor de voorkant, komt toch nog elk stukje aangeschaft plaatwerk terecht...

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige   Volgende >