Hemeltjelief Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Interieur

Eén van de meest besproken onderwerpen is wel de (on)mogelijkheid van het zelf installeren van de hemelbekleding in je bus. Veel geduld, 3 paar rechter handen en een dozijn stressballetjes zijn het geheim achter deze mythe. Het draagt bij aan het frustratiemanagement om een kant-en-klare hemel aan te schaffen, doorgaans verkrijgbaar bij uw betere klassieke Volkswagen snuisterijen handel. Het is geen garantie voor succes, maar bespaard in ieder geval veel werk.

De meeste bussen zijn voorzien van een gootje waar de verstevigde rand van de hemel tussen geklemd wordt. Dit randje bevind zich net boven de zonnekleppen en langs het luchtkanaal. De bevestiging vind plaats door de hemel ertussen te klemmen. Bij deluxe en samba modellen loopt deze goot over de volledige lengte door naar achteren, bij alle andere modellen... niet :-( Er zijn 2 opties om toch een hemel te kunnen bevestigen:

  1. Een gootje lassen (bij voorkeur voor het spuitwerk..).
  2. De hemel lijmen.

In ons geval is het de laatste optie geworden. Het lijmen van de hemel met contactlijm brengt nog een extra voordeel mee; de hemel is stukken beter strak op te spannen dan wanneer deze tussen een randje gevouwen wordt.

In het geval dat er wordt gekozen om onze op de kleuterschool opgedane kennis te gaan benutten, is het zaak om de verstevigde rand aan de lange zijden van de hemel te verwijderen. De stof wordt op de rand geplakt die het dak aan de zijkant van de carrosserie bevestigd. Laat de verstevigde rand aan de voorzijde zitten; deze kan wel in de gootjes worden bevestigd. Door deze in het stalen gootje te klemmen en met behulp van een (rubber!) hamer vast te slaan (beleid jongens...).

Voordat we gelijk met de lijm aan de slag gaan moet eerst de hemel worden gepast. Afhankelijk van je doe het zelf pakket kan het zijn dat de baleinen nog op maat moeten worden gezaagd. Zet de afstanden van de baleinen uit op de zijkant van de dakrand. Zorg dat deze aan beide zijden op de zelfde onderlinge afstand komen, zodat de baleinen haaks op de lengte richting van de auto staan. Om ervoor te zorgen dat de baleinen niet rammelen tijdens het rijden is het handig om een stukje kit of rubber slang op het uiteinde van de baleinen te steken.

Wanneer de hemel grotendeels op zijn plaats hangt kunnen de voorbereidingen beginnen voor het opspannen van de hemel. Gebruik een klein bakje waarin je de contact-lijm mee kunt nemen, smeer de lijm met een klein kwastje uit op de rand en de binnenzijde van de hemel: 2de laag aanbrengen na 5 minuten.

Begin met het opspannen van de hemel vanaf het ventilatiekanaal. Probeer niet in één keer een heel stuk op te spannen zet steeds puntjes vast. Werk de spanning langzaam naar buiten. Na wat oefening zul je merken dat het vrij flexibel materiaal is. Wanneer het niet naar wens zit: de stof tussen duim en wijsvinger vastpakken en krachtig lostrekken (recht van het oppervlak af).

Lichte glooiingen in de hemel zijn weg te halen met een ordinaire haardroger. Verwarm de stof voorzichtig; door het krimpen trekken veel delen automatisch strak. De randen van de hemel zijn afgewerkt met een chroomstrip, uiteraard kun je de stof ook tussen het dak en de ramen vouwen. Laatste tip: succes & neem de tijd!

Laatst geupdate op ( Wednesday 18 April 2012 )
 
< Vorige   Volgende >