Kabelboom Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Elektrisch

Welkom bij onze ééndelige Teleac cursus: snoeien voor mensen met zwarte vingers. Als uw kabelboom ook grondig heeft geleden en heftig blijkt aangetast door de tand des tijd, dan is dit dè cursus voor u!

Het is tijd om de boel eens grondig aan te pakken, wanneer uw kabelboom de volgende symptomen vertoont: heftige corrosie en uitgeharde, beschadigde omhulsels. De eerste stap bestaat uit het verwijderen van de stekkertjes en het omhulsel: een tijd consumerend klusje aangezien wij het centrale zenuwstelsel van ons dierbare voertuig niet willen beschadigen.

Het voordeel van het behouden van de oude bedrading is dat alle draden zijn voorzien van de originele kleur codering welke weer overeenkomt met het originele bedradingsschema.

Voordat de bedrading haar intrekken kan nemen in de nieuwe omhulsels lijkt het verstandig alle draden grondig te inspecteren op beschadigingen. Ook is het verstandig om de bedrading door te meten. Doe dit door tijdens het meten de bedrading te bewegen, hiermee controleer je gelijk op draadbreuk. Tape de bedrading aan een waslijn en spuit deze in met siliconenspray voordat je deze in de omhulsels trekt. De siliconenspray maakt het geleiden door de nieuwe omhulsels aanzienlijk veel makkelijker.

Nu de bedrading is voorzien van een nieuw omhulsel kunnen de stekkertjes weer gemonteerd worden. De keuze om soldeerstekkertjes te gebruiken in plaats van de welbekende blauw en rode knijpstekkertjes is omwille van de originele 'look'. Gunstige bijkomstigheid is dat ze bovendien ook nog een stuk betrouwbaarder zijn, aangezien ze gesoldeerd worden aan de bedrading in plaats van geklemt. Het alternatief bestaat uit een volledig nieuwe draadboom, maar reken dan al snel op een exorbitant bedrag wat in de honderden Euries ligt.

Een volledig doe het zelf pakket kost ongeveer zo'n 15 Euro. De kabel omhulsels komen van Berner, de soldeerstekkertjes komen in verpakkingen van 100 stuks en om de prijs kun je enkel lachen. Verder zijn een striptang, wat isolatietape, een soldeerbout en een waterpomptangetje geen overbodige luxe.

Tape, wanneer je de kabelboom weer gaat monteren in je bus, de kabelboom aan een waslijn om deze zo door de nauwe gaten in het chassis te leiden. Gebruik doorvoertules (rubber) op de plaatsen waar bedrading door de carrosserie loopt (bijvoorbeeld bij de koplampen). Een borgringetje tussen de aarde en de carrosserie verzekert je van goed contact en bespaard je later veel elektrische problemen.

Documentatie: Bedradingsschema VW T1 Spijlbus

Laatst geupdate op ( Wednesday 18 April 2012 )
 
Volgende >