Karretje Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Lassen

Na het verwijderen van de assen bleek al snel dat het busje de mobiliteit van een pallet grindtegels had gekregen. Dat hier verandering in moest komen was duidelijk, aangezien niemand meer uit de voeten kon met deze grote homp roestig staal in het midden van de werkvloer. Een ritje langs de locale staalboer en een stoffige speurtocht op zolder naar zwenkwielen later, resulteerde in iets bijzonder functioneels.

Het karretje is gebaseerd op één altijd geldend werktuigbouwkundig principe: overconstrueren. Oftewel, liever te sterk dan te slap... Er is werkelijk waar geen enkele berekening aan vooraf gegaan en dat met een technische achtergrond.. uhum... Ondertussen heeft het wagentje zichzelf al diverse malen bewezen: straatstenen, stoepranden, klinkers, putdeksels, noem maar op, het karretje heeft alles overleeft. De rubber wieltjes zijn nu echter wel helemaal uitgedroogd van de uurtjes op 60 graden in de oven bij de spuiterij.

Het karretje ondersteund de bus aan de onderzijde op de in de lengte liggende chassisbalken, ter hoogte van de kriksteunen. In de houten balken is een gleuf gezaagd om het profiel van de chassisbalk in te laten vallen. Wij hebben overigens bij het verrijden over lange stukken het chassis met touw aan het karretje vast gebonden omdat het aardig kan stuiteren...

Schijnbaar hebben we een uitvinding gedaan die we hadden moeten patenteren, aangezien iedereen vraagt of het wagentje te koop is of hoe het gemaakt is. Voor al deze mensen hier de ingrediënten:

3x Balk in de lengte richting van de auto (40x40mm): 132cm lang
2x Bovenste balk dwarsrichting auto (40x40mm): 100cm lang
2x Onderste balk dwarsrichting auto (40x40mm): 140cm lang
4x Staande ronde pijp (35mm): 21cm lang
4x Schuine steunbalken (40x40mm): Ca. 29cm lang
4x Hoekprofiel (50x50x40mm)
2x Houtensteunbalk (40x70mm): 90cm lang
2x Zwenkwiel (wieldiameter 160mm)
2x Vast wiel (wieldiameter 160mm)

Nog een opmerking over de wielen: neem voor zwenkwielen en achter vaste wielen, dit bevorderd het rijden over klinkers aanzienlijk. Om de ingrediënten kracht bij te zetten hieronder nog een toegift in de vorm van een werktekening van het karretje:

Om de tekening op te slaan: rechtsklikken, doel opslaan als.

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige   Volgende >