Lak aan Lak Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Spuiten

Tja, wat zijn we hier nou weer aan het doen? Jawel, alle lak gaat eraf; tot op het blote staal. Vraag is dan ook: waar ga je in *&#$% naam beginnen met zo'n enorm oppervlak aan geverfd metaal?

In ons geval zijn we begonnen met de dakgootjes met verschillende types borstels op boormachines: Scotch-Brite borstels van 3M om lak te verwijderen zonder het metaal te beschadigen en de wat kleinere koper en staalborstels voor in de hoeken en gaatjes. Na het verwijderen van de kit in de goten en het wegborstelen van de lak bleken de gootjes ook nog eens in prima staat te verkeren, er mag gelukkig ook nog wel eens wat meevallen!

Om de lak van het dak te verwijderen moesten we met een andere constructie op de proppen komen dan onze keukentrapjes: een steiger over het dak van de bus maakte alles goed toegankelijk zonder op het dak te hoeven staan. Het volledig strippen van de verf heeft in totaal twee dagen in beslag genomen met twee man.

Waarom alle lak eraf borstelen en niet afbijten, dat kost toch minder moeite? Juist, die overweging is gemaakt, sterker nog er staat hier zelfs een pot met dit verschrikkelijke goedje! Er is gekozen voor borstelen omdat afbijten weliswaar sneller gaat, maar het spul ook tussen alle lasnaden blijft zitten en ook nog met water afgespoeld moet worden. Bovendien is het zonde wanneer na enige tijd de gloednieuwe lak bulten en blazen gaat vertonen wanneer het afbijt goedje naar buiten komt bij de naden!

Om roest de komende tijd geen kans te geven zijn de roestplekken en naden die na het ontlakken ontdekt zijn behandeld met een roestoplosser. Wanneer de behandeling de eerste keer onvoldoende resultaat levert, procedure herhalen tot de roest volledig opgelost is. Om vliegroest te voorkomen is het blanke staal is in een hele dunne laag primer gezet. Gewoon uit een spuitbus, uiteraard kun je ook een kwast hanteren.

Laatst geupdate op ( Sunday 15 April 2012 )
 
< Vorige   Volgende >