Ombouw 12 Volt Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Elektrisch

Je kunt beslissen om het 6 volt systeem te vervangen door een 12 volt systeem, voor de inbouw van bijvoorbeeld een moderne radio, koelkast of al is het maar omdat 12 volt de standaard is van de huidige auto's en onderdelen veelal gemakkelijker en goedkoper verkrijgbaar zijn. 

Bij een 12 volt conversie moet eigenlijk alles wat 6 volt is worden vervangen, te beginnen bij (natuurlijk) de accu en alles wat licht geef (koplampen, dashboardverlichting etc.). De 6 volt bedrading werkt prima in een 12 volt systeem, dus deze hoef je niet te vervangen. Voor de ruitenwissermotor en benzinemeter zijn er twee opties: vervangen door zijn 12 volt variant of een omvormer er tussen. De eerste optie heeft uiteraard de voorkeur, maar beide onderdelen zijn lastig te vinden in 12 volt, aangezien de spijlbus alleen in 1967 standaard is geleverd met een 12 volt systeem. Ik heb gekozen om met omvormers te werken en dat werkt na twee jaar nog steeds prima. Deze omvormers zijn te verkrijgen bij Sjef. De 6 volt onderdelen werken ook beperkte tijd op 12 volt, maar ik neem aan dat ik niet uit hoef te leggen dat dit de levensduur niet ten goede komt.

Het lastige gedeelte komt pas wanneer we bij de motor en versnellingsbak terecht komen, de 6 volt startmotor heeft namelijk een tandwiel met een grotere diameter dan een 12 volt startmotor en ook nog een verschillende as diameter. Aangezien tandwielen altijd in paren komen betekend dit dat een 6 volt motor een kleiner vliegwiel heeft dan een 12 volt motor en dat het geleidebusje waar de as van de startmotor in rust zal moeten worden vervangen door een exemplaar met een andere diameter, dit geleidebusje is het kleinste probleem; deze is standaard te verkrijgen bij Paruzzi.

Ondanks dat beide vliegwielen slechts een kleine 3 mm in diameter verschillen, betekend dit dat het vliegwiel van een 12 volt motor niet in de versnellingsbak past van een 6 volt systeem. De kans dat je over een versnellingsbak beschikt die is gemaakt voor een 6 volt systeem is vrij groot; het 12 volt systeem is zoals eerder vermeld maar een jaar geleverd, waarom zou je dit anders lezen...?

Om het vliegwiel in de versnellingsbak te laten passen zal er een kleine hoeveelheid uit de versnellingsbak moeten worden weggeslepen om de ruimte te creëren voor de extra 3 mm van het grotere 12 volt vliegwiel. Concentreer je op de plaatsen waar de bouten door de versnellingsbak heen gaan. Kijk voor de exacte plaatsen naar de met rood omcirkelde punten op het achteraanzicht.

De eenvoudigste methode om te zien waar er moet worden weggeslepen is wanneer je over een los vliegwiel beschikt. Zo niet, dan zul je eerst 1 mm weg moeten slijpen op de aangegeven plaatsen, voordat je überhaupt het vliegwiel er tussen krijgt. Controleer met een liniaal of een ander stuk recht gereedschap of het vliegwiel zich volledig in de versnellingsbak bevind. In het geval je niet beschikt over een los vliegwiel, dan kun je de motor in zijn geheel bevestigen, aanhalen en weer verwijderen. Hierna kun je precies zien waar er nog het een en ander moet worden weggeslepen; de tanden van het vliegwiel laten sporen achter in het magnesium van de versnellingsbak. Nu heb ik al diverse verhalen gehoord over het monteren en starten van de motor, of zelfs de motor draaiend monteren... vanuit een veiligheidsoogpunt, lijkt mij dit echter niet aan te bevelen...

OPGELET!!!

Voordat je nu gelijk als een beunhaas de slijptol erin gaat zetten, is er iets dat je moet weten! Magnesium poeder is namelijk ontzetten brandbaar. Zeker wanneer het zich lekker behaaglijk aan het nestellen is in je haar of je overal. Uit zichzelf ontbrandt het niet, maar metaal daarentegen vonk prima. Het toeval wil dat er een paar boutjes door je versnellingsbak heen steken...

Het makkelijkste is natuurlijk om alles te verwijderen wat van metaal is, maar als je niet van plan bent de hele versnellingsbak onder je bus vandaan te halen: Ga dan voorzichtig te werk! Wat er ook gebeurd, gebruik GEEN water om een magnesium vuurtje te doven. Water is een katalysator voor magnesium... de gevolgen kunnen desastreus zijn!

 

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige