Remleidingen Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Remmerij

 

Origineel zijn de remleidingen van metaal, de praktijk heeft bewezen dat deze gevoelig blijken te zijn voor een combinatie van water en lucht. Gezamenlijk zorgt deze combinatie voor het fenomeen roest. Om in de toekomst behoed te zijn voor dit fenomeen hebben wij ervoor gekozen om alle remleidingen te vervangen door kopere leidingen.

Het goedkoopste alternatief is het zelf maken van de remleidingen. Met een beetje oefenen is dit ook echt geen probleem.

Uw boodschappenlijstje bestaat uit het volgende:

 • 2 Rollen koperen remleidingen met een diameter van 4,75mm (ongeveer 10m). 

 • 14 Wartels M10 (eindstukken met schroefdraad) of je kunt natuurlijk de oude hergebruiken.

 • Een pijpsnijder (let op de kleine diameter!)

 • Klein scherp mesje om de braampjes na het afsnijden van de pijp te verwijderen.

 • Een pers-set voor het maken van de paddestoelvormige eindstukken aan ieder eind van de leiding.

Wâh kost dah?
Alhoewel ik mijn bonnetje van de koperen remleidingen niet direct kan controleren, behoort dit artikel absoluut niet tot een spectaculaire uitgave. Denk in de orde van een Eurie of 10 per rol. Voor de wartels moet je al in de orde grote van centen gaan denken. Het gereedschapset om de eindjes van de koperen leidingen conisch te persen is echter wel een wat kostbaardere investering. Een degelijk set kost al snel een Eurie of 90 en dat is best veel als je bedenkt dat je dit maar 14x... uhm... plus een paar keer oefenen, laten we zeggen 20x gaat gebruiken. Mijn advies zou dan ook zijn om eerst eens een beetje te gaan vissen... aangezien ieder zich zelf respecterende garage wel zo'n setje heeft liggen. De ervaring heeft geleerd dat slagroomtaart of appelflappen altijd bijzonder overtuigend werken.

Voordat je nu gelijk aan de slag gaat met het persen van de paddestoeltjes op de remleidingen, oefen eerst een paar keer op een klein stukje pijp. Het vereist absoluut wat handigheid, doe je voordeel met de volgende tips:

 1. Steek het koperen leidinkje ongeveer 3mm boven de klem uit.

 2. Gebruik het mesje om de bramen uit de binnekant van de leiding te verwijderen.

 3. Steek het persvormpje met het uitstekende pinnetje in de leiding.

 4. Breng de klem aan en voer de druk langzaam op.

 5. Wanneer je ziet dat het persvompje scheef trekt, kun je dit met behulp van een rubber hamer corrigeren, door zachtjes tegen de klem aan te slaan.

 6. Misschien overbodig om te vermelden, maar steek voordat je met de andere kant van de leiding begint, EERST BEIDE wartels over de leiding heen!

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige