Stoelbekleding (deel 2) Afdrukken E-mail

Wanneer de in deel 1 beschreven methode veelvuldig herhaald is, beschikt men over een grote hoeveelheid puzzelstukken. Het wordt tijd om daar eens wat mee te gaan doen! De mallen kunnen nu aan elkaar worden gelegd met behulp van dubbelzijdig tape (5mm breed). Werk met het monteren van 2 stukken altijd vanuit het midden en leg de delen, stukje voor stukje, streepje voor streepje aan elkaar. Spoedig mag er worden geconcludeerd, dat de streepjes maar niet aan willen lijnen (een halve cm verschil is helemaal niet vreemd) Dit heeft met de vorm en de spanningen in het oude vinyl te maken.

Om deze vervormingen over te nemen, moet de naad worden gebogen dan wel naar binnen of naar buiten toe. In principe het zelfde als bij een binnen en een buitenbocht: In de binnenbocht is de afgelegde afstand korter dan die in de buitenbocht (zie foto). Wanneer alle streepjes netjes aanlijnen, kunnen de twee delen aan elkaar gestikt worden. Bedenk wel dat voor het stikken van kunstleer geen normale gare gebruikt kan worden. Gebruik voor het mooiste resultaat bij voorkeur:

  • 100% Nylon gare (belangrijk voor de sterkte).
  • Grover gare geeft een mooier stiksel.
  • Een dikkere naald; aangezien vinyl veel taaier is en er regelmatig door meerdere lagen zal moeten worden gestikt.
  • Als het kan een iets professionelere naaimachine dan de gebruikelijke Fischerprice kwaliteit...

Omdat het oog ook wat wil, worden er in de zittingen en de leuningen doorlopende banen gestikt. Om deze banen een lichte bolling te geven, moet er een extra handeling worden verricht welke bestaat uit het aanbrengen van een schuim laag op de achterzijde van het vinyl. Dit schuim met een dikte van c.a 5 mm, wordt aan het vinyl gelijmd met spuitlijm, soms ook bekend onder de naam carrosserielijm; lees de bijsluiter om na te gaan of het geschikt is voor vinyl. Met het schuim verlijmd aan het vinyl, kunnen de banen worden afgetekend op de achterzijde. In dit geval 6 banen van 5 cm breed per stuk. Deze moeten van te voren in het stuk vinyl worden gestikt, zodat de mal kan worden overgetekend op het stuk vinyl met de stiksels erin. De procedure van overtekenen en uitknippen geschiedt op de zelfde wijze als bij gewoon vinyl.

Net als bij de originele stoelen zit er tussen de zitting en de zijkanten een plastic bies. Deze moet er tussen worden gestikt. Deze bies moet van te voren worden aangebracht met dubbelzijdig tape, om te voorkomen dat hij een eigen leven gaat leiden tijdens het stikken. Om de bies vloeiende door de bochten te laten lopen moet de flap in stukjes worden geknipt in de bochten; zie de foto's.

Wanneer de bies is aangebracht, moet de zitting worden verbonden met de zijkanten (op de foto's in bruin) Dit gebeurd wederom met dubbelzijdig tape; je hebt het echt nodig, zonder is bepaald geen feestje... Lijn de zitting aan met de zijkanten m.b.v de streepjes op de binnenzijde (het geheel wordt dus binnenste buiten gestikt). Voordat nu gelijk de hoezen over de zittingen worden getrokken is het verstandig om te controleren of de zittingen niet doorgezeten zijn. Dit is simpelweg te herkennen aan putten of kale plekken in de zitting. Vul deze op met stofvezels en lijm ze aan de zitting met spuitlijm, anders verschuift alles wanneer de hoes opgespannen wordt.

Herbevestiging van de bekleding gebeurd op de omgekeerde maar zelfde manier als het loshalen:

  1. Leg de hoes binnenste buiten op de zitting, met de hoeken en de naad waar de bies in zit op de originele randen die zichtbaar zijn in de zitting. 
  2. Begin bij de hoeken, waar je de hoes omrolt over de zitting. 
  3. Controleer of alle vouwen en naden recht liggen en niet per ongeluk gedraaid. 
  4. Span het geheel op de zelfde manier op zoals je het losgehaald hebt.

De frames en veren van de stoelen zijn overigens (zoals zoveel) gezandstraald en gepoedercoat. Het resultaat is bijzonder bevredigend. Het behandelen van het frame en de spiraalveren heeft als bijkomend voordeel dat er nu geen roest of andere vuiligheid van de zittingen naar beneden kan vallen.

Laatst geupdate op ( Tuesday 19 May 2009 )
 
< Vorige   Volgende >