Stuurkolom Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Assen

Alvorens de stuurkolom eronderuit kan worden gehaald dient men het stuurwiel te verwijderen. Dit fenomeen geschiedt niet met brute kracht zoals wij aanvankelijk dachten, maar met een ietwat uit de kluiten gewassen poelietrekker. Volg onderstaand stappenplan om deze procedure een hoger slagingspercentage te geven:

  1. Zaag van Multiplex een stuk plaat met daarin een gat met de diameter van de stuurkolom. Hierdoor heeft de poelietrekker iets om zich aan vast te klemmen en beschadigd de onderkant van je stuur niet.
  2. Draai de moer op het stuur ongeveer 2 mm boven het draad uit, maar laat de moer wel zitten: hierdoor kan de poelietrekker de stuuras en het schroefdraad niet beschadigen.
  3. Aanspannen maar die handel. Pas op voor de tandjes! Ga alleen boven het stuur hangen als je een goede levensverzekering hebt...

Wanneer het stuur eraf is, rest het losmaken van de arm die de stuurhuis met de vooras verbind. Ook hiervoor is een speciale trekker nodig. Gebruik in géén geval een hamer om de fusee verbindingen los te meppen...

Krik de voorkant van de bus op en verwijder vervolgens de bouten waarmee de stuurkolom is vastgezet aan het chassis. Laat de stuurkolom in zijn geheel, schuin naar voren zakken en klaar is (naam in vullen).
 

Nadat de stuurkolom zich ruim een half jaar in een donker hoekje had schuilgehouden was ik aangenaam verrast door deze archeologische vondst. Neen, het ontroesten was echt nog niet afgelopen: ik werd overrompeld door een gevoel van nostalgie en ter degen werd de boormachine met staalborstels weder gehanteerd.

Enkele uren van noeste arbeid later, leverde wederom een bijzonder bevredigend resultaat op. Mijn beste vriend Fertan kon zijn werk de komende 24 uur weer gaan verrichten.

Tijdens het assembleren bleek hoe handig ons zakken systeem werkt: aangezien het toch best tegenvalt hoe weinig je je nog kan herinneren na een jaar van de volgorde van in elkaar zetten!

Een extra laag vloeibare pakking tussen de helften en de nieuwe pakking verzekert lekvrij functioneren van het stuurhuis in de toekomst. Ook het insmeren van de bouten met kopervet, moet volgens het boekje, toevoegen aan de levensduur van mijn dierbare voertuig. In ieder geval draai je zo alle boutjes er lekker soepeltjes in. De afwerking geschiedt door middel van  het tectyleren van het geheel.

Laatst geupdate op ( Wednesday 11 April 2012 )
 
< Vorige   Volgende >