Velgen Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Spuiten

Het plan is om de bus zo te houden zoals het ooit bedacht was, met hier en daar een vleugje persoonlijke voorkeur. Geen gekke velgen dus, maar gewoon de originele 14 inch stalen hoepeltjes eronder houden. Ze werkten al 40 jaar prima, dus wie ben ik om daar iets aan te veranderen. Helaas hebben de afgelopen 40 jaar hun sporen op de velgen achtergelaten. Veel vocht en ongewenst vuil hebben het maar al te behaaglijk gemaakt voor onze vriend: roest.

Na zandstralen en primer zijn de velgen naar Hans Sprenkel gegaan die alle 5 velgen van nieuwe wieldop klemmen heeft voorzien. Deze zijn op ambachtelijke wijze met klinknagels vastgezet. Hierna raakten ze al snel in de vergetelheid.

Onlangs heb ik dus weer een archeologische vondst gedaan en besloten om mij eens serieus in het klusje te verdiept. Ondanks dat het stralen de velgen prachtig schoon heeft gekregen zijn ze bezaaid met plaatsen waar de roest diep heeft ingevreten. Plamuren leek geen goede keuze aangezien niet alle hoekjes en gaatjes in de praktijk even toegankelijk blijken te zijn.

Daarom heb ik gekozen om het probleem met spuitplamuur aan te pakken, wat overigens bij elke autohandel verkrijgbaar is. Er zijn twee verschillende soorten beschikbaar:

  1. Filler (geel), dikke spuitplamuur die is te gebruiken voor het opvullen van ondiepe putjes < 1 mm.
  2. Spuitplamuur (grijs), geschikt voor de afwerking van kleine oneffenheden < 0,5 mm en als nabehandeling van de Filler.

Na het aanbrengen van de Filler is grof opgeschuurd (korrel 80) tot op het blanke staal. Op de foto's kun je duidelijk de opgevulde putjes zien. Op plaatsen waar ernstige pit vorming was is dit proces nogmaals herhaald. Om het spuitplamuur glad te schuren is tijdens de eerste lagen korrel 180 gebruikt. Voor de afwerking korrel 240 om tot een mooi en glad eindresultaat te komen.

Het is werk met resultaat, schrik echter niet van de tijd die er in kan gaan zitten. Wanneer ik terug kijk, denk ik toch zeker 15 uur weg te hebben geschuurd... Wel zijn ze nu geheel naar wens!

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige