Vooras Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Assen

Hoe je de as onder je bus vandaan moet staat in elk willekeurig garageboek voor spijlbussen. Hoe de rest uit elkaar moet daarentegen... dat laat nogal eens wat te wensen over. Lees hieronder dan ook alles over het ongecertificeerd demonteren van de vooras. Hier volgen de do's & de don'ts van dit nieuwe avontuur:

Allereerst is het handig om de bus eerst op een karretje te zetten, voordat je de as er onderuit gaat halen (spaart vingers). Met krikken en steunen gaat het uiteraard ook... maar spaar jezelf de ellende.

LET OP ! Vergeet niet alles los te maken voordat je de as laat zakken:

  • Schokdempers (allicht...)
  • Remvloeistof slangen
  • Stuurarm aan stuuras
  • Schakelstang (loopt door de vooras)
  • Handremkabels (loopt ook door de vooras)

Scheelt een boel gedoe wanneer het volledige gewicht van de vooras op de handremkabels hangt. Gebruik een krik om de vooras in het midden te ondersteunen. Draai alle bouten los (vier links en vier rechts) en laat de as langzaam zakken. Twee extra personen aan iedere kant van de bus vergemakkelijkt deze procedure aanzienlijk.

Nu de as eronderuit gaan we van buiten naar binnen toe werken met demonteren. Eerst de trommels eraf. Kijk goed, het zijn twee moeren met een borgplaatje er tussen. Denk er ook aan dat de linker as schroefdraad heeft dat linksom draait! Schuif voorzichtig het rollager eraf.

Nu kun je beginnen met het loshalen van de spindels en dergelijke. Wederom zijn we gebaad bij voorzichtigheid, mits genoeg kruipolie bij de hand is is hier ook niet al te veel geweld bij nodig.

De spindels met armen zijn eraf, dat geeft ons een mooi zich op de torsie vering in de vooras. Wees niet bang om ze eruit te halen. Ze hebben geen vaste richting om te draaien. Dus er hoeft niets gemarkeerd te worden.

De as blank is blankgeschuurd met lamellenschijven en staalborstels. Het recept voor een kale vooras is als volgt:

  • Een schoonheidsbehandeling met Fertan.
  • Nabehandeling met een roestwerende en insluitende staal primer.
  • Afgewerkt met spuitplamuur om oneffenheden te compenseren. 
  • Zwarte lak om tot een mooi eindresultaat te komen.

Ook zijn alle smeernippels vervangen waardoor vet in de assen kan worden gepompt. Wat misschien niet direct noodzakelijk lijkt, maar aangezien ze je welgeteld € 3.58 kosten...

Wat betreft de spindels (en wat er aan vast hoort). Is eigenlijk de zelfde methode gebruikt als voor de as zelf. Allereerst alles vetvrij gemaakt in een teiltje met Diesel (veel goedkopere ontvetter vind je ongeveer niet...) En vervolgens met de staalborstel op de boormachine blankgeschuurd.

Het resultaat is verbluffend, maar dan moet je ook niet al te veel op de uurtjes letten...

Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige