Vouwbank Afdrukken E-mail
Restauratie Artikels - Interieur

Voordat ik besloot om zelf een vouwbank te gaan maken, ben ik eerst op zoek gegaan naar een kant en klare oplossing. Die bestaan weliswaar, maar ze zijn vaak wel belachelijk duur: Creative Engineering verkoopt bijvoorbeeld complete oplossingen. Tijdens mijn zoektocht naar geschikt vouwbank materiaal kwam ik per ongeluk een set originele Westfalia vouwbankscharnieren tegen uit een Volkswagen t2 bus. Deze passen zonder problemen in een t1 aangezien de motorruimte de zelfde afmetingen heeft.

Nadat ik de scharnieren per post had ontvangen, bleek het nog helemaal niet zo makkelijk om uit te vinden hoe ze werkten: De zitting en de leuning staan allebei in een hoek ten opzichte van de bodem van de bus, maar zonder originele bekasting is het moeilijk te beoordelen wat de juiste hoek is. Na een avondje experimenteren met kartonnen mallen, uiteindelijk de knoop doorgehakt en exacte tekeningen gemaakt voor de bekasting.

Bekasting
Mijn bekasting van de vouwbank is volledig gemaakt uit meubelplaat afkomstig uit de bouwmarkt, inclusief de afwerkstrips en keukenkast scharnieren. Met een bovenfrees, een dosis gezonde creativiteit en wat ge-experimenteer kun je best een aardig interieurtje bouwen zonder er honderden euries aan te verspillen bij een camperinterieurbouwer.

Afhankelijk van wat je plannen zijn voor het interieur maak je een keuze voor de breedte van de bank. In mijn geval kwam het uit op 110 cm, aangezien ik graag nog een gasstel en wasbak naast de bank in wilde bouwen. Het gasstel en wasbak heb ik besteld bij een boten zaak, maar dit kan vast ook bij een caravanwinkel.

Matras
Wat betreft het matras heb ik ook even moeten zoeken; het schuim is vaak los te krijgen op de markt of in  stoffenwinkels. Helaas viel de prijs mij ook vies tegen. Een goedkoop en bijzonder aantrekkelijk alternatief is bij één van de goedkopere interieurzaak (denk aan Leenbakker, Kwantum...) het goedkoopste 2 persoons matras te kopen en deze in stukken te snijden. Werkte bijzonder goed in mijn geval en je hebt zeker weten genoeg schuim voor de bank en de bedekking van de motorruimte.

De bekleding van de bank is ook best zelf te doen, zie mijn artikel over stoelbekleding voor het zelf maken van bekleding.

Gouden tips
Er zijn een aantal stappen die je in het begin kunt nemen die je, naarmate je vordert in het bouwen van de vouwbank, een boel ellende kunnen besparen:

  • Bedenk eerst goed wat je wil; kastje ernaast, speakers inbouwen, het scheelt een boel werk wanneer je dit al mee kan nemen in de voorbereidingen.
  • Maak eerst mallen (karton, papier) met 1:1 tekeningen, controleer of alles past en ga dan pas zagen.
  • Meten, meten, meten en voor de zekerheid nog eens meten, het is zo vervelend wanneer je alles in elkaar schroeft en er dan achterkomt dat je een cm te kort komt.

Een toelichting wat betreft de foto's: de basis van de bank hoeft eigenlijk niet echt vast te zitten, in mijn geval zit deze met 2 parkers vast op de houten vloer. De scharnieren van de bank zitten met 2 bouten aan iedere zijde vast aan de basis. Een beugel van de scharnieren zit met een bout door de bovenkant van de motorruimte vast (hiervoor moet dus een gat worden geboord!). De drukknopjes op de kasten komen wel van een caravanwinkel; ze zijn eenvoudig in te bouwen, relatief goedkoop en er zit een vergendeling op waardoor de kastjes niet open kunnen gaan wanneer je aan het rijden bent.
Laatst geupdate op ( Monday 01 March 2010 )
 
< Vorige